• Hur vi arbetar
  • Vad vi erbjuder
  • Projekt
  • Om oss
  • English
LIVING CITIES
  • Hur vi arbetar
  • Vad vi erbjuder
  • Projekt
  • Om oss
  • English

PARKLIV!

Parkliv för ökad användning och tillgänglighet i urbana grönområden

Stadens grönområden är fantastiska och det finns starka samband mellan dem och människors hälsa och välbefinnande. De har potentialen att vara viktiga för så mycket bra: rörelse, lek, vila, gemenskap och upplevelser av alltifrån naturen i sig till aktiviteter av olika slag. Ändå skulle många parker kunna användas betydligt mer.

Forskning har visat hur detta kan förändras med förbättrad tillgänglighet och anpassning. Parklivs syfte är att ge stöd i hur kunskapen kan tillämpas, så att kommuner och andra – med hjälp av sju utvalda, enkla och beprövade verktyg – kan utveckla och anpassa era grönområden så att de kan användas av fler.

Utgångsläget är att det ska vara enkelt - och roligt! - att arbeta nära invånare. Verktygen ska kunna användas inom ramen för det ni redan gör, och ni ska kunna se en relativt snabb förbättring.

Parklivs verktyg och modell för deltagande i utveckling av offentliga grönområden har testats i tre kommuner i Sverige. Fokus har varit att arbetssättet ska passa in i befintlig verksamhet och att det bygger på tre steg – analys, design och implementering. Efter varje steg sker en kort utvärdering för att stämma av att arbetet fortsatt går i rätt riktning. 
 
Parkliv fokuserar på:
  • Stadsnära offentliga och befintliga grönområden som människor använder i sin vardag.
  • Ett användardrivet förhållningssätt; varför olika grupper vill använda grönområden, samt kulturella och sociala hinder mot användning av grönområden.
  • Verktyg och en processmodell som leder till mer inkluderande grönområden.

Parkliv har testats i tre kommuner  
I Parkliv ingår tre testbäddar belägna i kommunerna Malmö stad, Tyresö kommun och Östra Göinge kommun. Tillsammans med kommuner och invånare utvecklar, har vi testat och tillämpat våra verktyg för att involvera befintliga och nya användare i utveckling och skötsel av grönområden. Detta för att underrepresenterade grupper ska få bättre förutsättningar att använda befintliga grönområden. 

Läs mer om våra testbäddar här!


Om satsningen
Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU) och stadsutvecklingsföretaget Living Cities har beviljats Vinnova-medel för att utveckla metoder för inkludering till urbana grönområden. Trots att det finns en hel del kunskap och satsningar gjorda för att involvera användare och arbeta fram lösningar för att grönområden ska kunna användas av fler, så saknas en samlad kunskap, ett systematiskt arbetssätt och utvärderingar av vilka metoder för brukarmedverkan som fungerar bra. Parkliv syftar till att utveckla den stora potential som finns i medskapandemetoder för att förvalta grönområden och göra dem mer inkluderande.
 
Utvecklingsarbetet pågår 2019-2022. 
Picture
Picture
Ladda ner en Guide för hur du kan använda Parklivsmodellen.
Parkliv Guide: Sju enkla verktyg för ökad användning och tillgänglighet i urbana grönområden.
Framtagna av Sveriges Lantbruksuniversitet och Living Cities i samarbete med tre svenska kommuner och med stöd av Vinnova.
Dokumentation -
webbinarium 29 november 2022


Inspelningen av webbinariet hittar du här: www.youtube.com/watch?v=wAI_Vixy2Tg

Nedan finner du presentationerna från  webbinariet:

Vad säger forskningen? Hur jobbar kommuner med brukarmedverkan i grönområden i resten av Europa? Hanna Fors, SLU

Introduktion till Parklivsmodellen. Emma Shepherdson, Living Cities

Testbädd Malmö. Att samarbeta över förvaltnings-gränser – offentliga grönområden anpassade för personer med autism. Petra Bengtsson, Malmö stad 

Testbädd Tyresö. Att involvera barn i utvecklingen av grönområden – med konkreta resultat i utemiljön känner barnen att deras deltagande spelar roll. Julia Hedman, Tyresö kommun

Testbädd Östra Göinge. 
Att göra ett befintligt grönområde i en mindre kommun tillgängligt för fler. Anders Carlzon & Johanna Holgersson, Östra Göinge kommun och Bengt Persson, SLU
Film från Östra Göinge (Youtube, nytt fönster)
Vill du veta mer eller samarbeta?
​
Thomas Randrup, SLU 
thomas.randrup@slu.se 
​
Emma Shepherdson, Living Cities 
​emma.shepherdson
@livingcities.se
Name of Client: Vinnova - Sweden’s Government Agency for Innovation 
Partner(s): SLU
Year(s): 2019 – 2022
Countries: Sverige
Proudly powered by Weebly
  • Hur vi arbetar
  • Vad vi erbjuder
  • Projekt
  • Om oss
  • English